tiistai 11. lokakuuta 2016

JOONAS 4KKEilen meillä oli Joonaksen neuvolalääkäri ja ikää tasan neljä kuukautta. Tuttu lääkäri oli meitä vastassa. Hänelle on aina helppo puhua ja hän on tietoinen myös Olivian ja hänen isän tilanteesta. Kyseinen lääkäri laittoi minusta lähetteen psykiatrian poliklinikalle vajaa vuosi sitten, kun olin pohjalla.

Ensin juteltiin Joonaksen uudesta rytmistä, johon kuuluu pari syöttöä päivällä ja sen edestä yöllä. Lääkärillä oli muutama teoria, joihin kuului neljän kuukauden hulinat (jonka olemassaolosta hän kuuli ensimmäistä kertaa vasta viikko sitten!), eroahdistus äidistä sekä vaikeudet syödä päivällä, kun on niin paljon muuta mihin keskittyä.

Ohjeeksi saatiin vielä hetki odotella, jos kyseessä on joku vaihe. Mutta jos oma jaksaminen alkaa loppua ja/tai yösyönnit vain jatkuu, voidaan aloittaa kiinteiden maistelu. Lääkäri myös suositteli Joonaksen nukuttamista omaan sänkyyn äidin kainalon sijaan. Ajatukselle en lämmennyt sitten yhtään, sillä vaikka Olivian nukutin noin neljän kuukauden ikäisestä omaan sänkyyn ja illan aikana kävin monta kymmentä kertaa laittamassa tutin takaisin tytön suuhun, en enää koe että vauvan pitäisi oppia nukahtamaan yksin. Mun mielestä vauvan ei kuulu olla yksin.

Muistan kuitenkin yhä, kuinka raskausaikana luin, että vauvan nukuttaminen viereen ja myöhemmin siirtäminen omaan sänkyyn, jossa hän lopulta herää, vastaa tilannetta jossa aikuinen nukahtaa omaan sänkyyn ja herää autotallista. Niin tai näin, en halua nukuttaa poikaa omaan sänkyyn kun äidin kainalo on se paras nukahtamispaikka.

Joonas on vasta viimeaikoina ruvennut kääntymään selältä vatsalle, mutta vielä eilen käsi jäi alle. Lääkäri ei ollut siitä moksiskaan, kun poika kääntyi niin sujuvasti hoitopöydällä, pienellä avustuksella. Tänään sitten Joonas päätti kääntyä ensimmäistä kertaa selältä mahalleen niin, että alle jäänyt käsi lähti sujuvasti pois tieltä. Iso poika se vaan on jo.

Vierastamista oli taas neuvolassa havaittavissa. Olen tulossa siihen tulokseen, että Joonas vierastaa ihmisiä, joilla on tummat hiukset. Kun isi, äiti ja sisko kuitenkin on vaaleita. Heti, kun lääkäri katsoi Joonasta silmiin, meni suu mutrulle ja etsittiin katseella äitiä. Mutta käynnillä mukana ollut vaalea hoitaja sai niin leveitä hymyjä, että kuola valui norona lattialle. Samoin Joonaksen täti ja paappa saa hymyjä, mutta mummaa ja mummia katsotaan epäilevästi.

4kk mitat (3kk mitat)
Paino 7860g (6840)
Pituus 67,4cm (64,0)
Päänympärys 44,5cm (43,2)

Neuvolakorttiin tuli teksti Suloinen poika. Käsivarsissa ja jaloissa kuivia kohtia, muuten iho terve. Sydän ja keuhkot ok, vatsa ok, kivekset ok, lonkat ok, silmät ok, kasvu ok.

Neuvolan jälkeen kävin äitini kanssa kiertämässä kaupoilla, epätoivoisesti etsimässä vaatteita hautajaisiin. Sen aikana Juuso soitti neljä kertaa. Joonas ei viihtynyt missään ja puhelun taustalta kuului pienen itkua.

Olin poissa kolme tuntia ja heti kotiin päästyäni Joonas väläytti leveän hymyn ja koko loppuillan poika oli äitin sylissä naureskelemassa. Tuntia myöhemmin makoiltiin sängyllä ja Joonas tuijotti äitiä niin onnellisen näköisenä, ja lopulta nukahti kainaloon. Pieni oli pistänyt protestin pystyyn, kun äiti ei ollut kotona! Äidin pieni rakas poika 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti