lauantai 17. joulukuuta 2016

KUN VAUVA SAIRASTAA

Reilun viikon kestäneen flunssan jälkeen tuntuu mahtavalta pystyä taas hengittämään kunnolla. Pääsin tänään jopa hoitamaan asioita, jotka on pitänyt hoitaa jo aikoja sitten.

Ehdin jo luulla, että muut välttyvät mun flunssalta, kun oireet alkoi helpottaa. Mutta yhden illan aikana Joonaksen nenä meni tukkoon ja kuume nousi.


Heti ensimmäisestä yöstä eteenpäin otettiin kaikki tietämämme apukeinot käyttöön.

Särkylääke
Olivian kohdalla totesin suppojen olevan paras keino laskea kuumetta. Moni kehuu nestemäisiä lääkkeitä niiden helpon annostuksen vuoksi, mutta suuri osa nestemäisestä lääkkeestä menee helposti ohi suun. Ainakin meillä. Suppoja meillä käytettiin tälläkin kertaa pari päivää ja ne auttaa todella nopeasti.

Ilmankosteuden nostaminen
Tukkoista nenää ja hengittämistä helpottaa huoneen ilmankosteuden nostaminen. Tämä onnistuu laittamalla kosteita pyyhkeitä roikkumaan tai mahdollisuuden tullen pyykit kuivumaan huoneeseen, jossa vauva nukkuu. Höyryhengitys on tehokas keino. Siinä suihku laitetaan valumaan niin kuumana, kuin mahdollista ja vauvan kanssa istutaan suljetussa kylpyhuoneessa. Ilma muuttuu kosteaksi hyvin nopeasti, varsinkin jos kylpyhuone on pieni. Olen myös kuullut, että jotkut keittävät vettä kattilassa kiehuvaksi ja istuvat lattialla kattilan yllä lakanan alla. Tätä vaihtoehtoa en vauvan kanssa suosittele, sillä siinä on niin suuri palovamman riski.

Pilkottu sipuli
Sanotaan, että sipuli auttaa avaamaan hengitysteitä ja näin mekin keskellä yötä pilkoimme yhden ison sipulin ja laitoimme palaset Juuson parittomaan sukkaan. Tämän jälkeen sukka laitetaan roikkumaan vauvan sängyn reunalle.

Sängyn päädyn nostaminen
Jo pienikin kohotus sängyn päädyssä auttaa vauvaa hengittämään, jos nenä on tukossa. Sama pätee myös aikuisiin. Moni laittaa pinnasängyn jalkojen alle kirjoja, jolloin pääty nousee, mutta Joonas nukkuu tyynyjen päällä. Pojan sängyssä on täkki, joka on alusta asti ajanut unipesän virkaa. Täkin alle laitettiin kaksi sohvatyynyä, jolloin pojan pää oli huomattavasti korkeammalla.

Niistäjät
Näistä meillä ei ole kokemusta, sillä pojalla on (ilmeisesti) sen verran isot sieraimet, että niistäjä on meillä kelvoton. Mutta paljon olen kehuja kuullut kyseisestä tuotteesta, joten varmasti siitä monelle apu löytyisi tukkoiseen nenään.

Maitoa nenään
Meillä niistäjän virkaa ajaa rintamaito. Se avaa nenää todella nopeasti ja tehokkaasti, jolloin vauvan on taas helpompi hengittää. Maito on lempeämpi vaihtoehto, kuin suolaliuostipat joita monet käyttävät. Rintamaitoa voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen, kuten rähmiviin silmiin.

Perhepeti
Me kaikki kolme nukuttiin alusta asti huonosti, jos Joonas nukkui meidän välissä. Poika herää jatkuvasti, kun maito haisee nenässä. Mä en pysty nukkumaan, kun herään varmistamaan etten ole litistänyt poikaa. Juuso ei saa nukuttua, kun on liian vähän tilaa.

Ensimmäinen flunssainen yö oli vaikea. Joonas nukkui koko yön muutaman minuutin pätkissä ja mä pääsin itse nukkumaan vasta puoli viideltä aamulla. Nukuin yhteensä alle puoli tuntia ja erityisen rankan yöstä teki mun omakin flunssa.

Toisena yönä tehtiin poikkeus ja rakennettiin Joonakselle pesä meidän sänkyyn. Kapalointi rauhoitti pojan ensimmäistä kertaa koko tämän puolen vuoden aikana, ja siinä hän viihtyi vielä seuraavan päivänkin. Saatiin nukuttua paljon paremmin, kun Joonas heräsi vain kahdesti syömään. Vaikka mä heräilin vajaan tunnin välein varmistamaan, että kaikki on hyvin.

Nyt alkaa muutaman päivän jälkeen pojan olo olla parempi. Poika jaksaa leikkiä ja nauraa, sekä syödä soseita. Edelleen illan tullen nenä menee tukkoon ja nukahtaminen on vaikeaa, kun tuttia syödessä on vaikea hengittää ja ilman tuttia nukahtaminen/nukkuminen lähes mahdotonta. Mutta voiton puolella ollaan jo!


Millaisia keinoja teillä on vauvan olon helpottamiseen flunssan iskiessä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti