keskiviikko 30. marraskuuta 2016

STRESSITÖN JOULU - BLOGIHAASTE

Sain Kaaos kahdessa kerroksessa -blogin Emmiltä haasteen kertoa, miten tehdä joulusta stressittömämpi. 


Mä stressaan ihan kaikesta, jopa asioista joita ei ole tapahtunut tai ei ole tapahtumassakaan. Suunnittelen aina kaiken etukäteen, mutta lähes joka kerta asiat menee juuri sillä väärällä tavalla. Olen aina tykännyt suunnitella erilaisia juhlia ja muun muassa kutsu- ja kiitoskortit olen suunnitellut niin aikaisessa vaiheessa, että lopputulos on jotain ihan muuta. Ristiäiskutsutkin suunnittelin jo ennen Joonaksen syntymää.

Tuleva joulu on ensimmäinen, jota todella stressaan. Onhan siinä aina ollut oma pieni suunnitteleminen ja lahjojen ostaminen on yksi suurimpia stressin aiheitani, mutta tänä jouluna meidän pitäisi sumplia kolme paikkaa muutamaan tuntiin. Ja on edelleen ihan auki, missä järjestyksessä mikäkin tapahtuu.1. Suunnittele aikataulu hyvissä ajoin
Kun sen jättää viimetippaan, on stressitason nousu taattu. Etukäteen mietitty aikataulu helpottaa, kun tietää mihin kaikkeen jää aikaa ja mitä pitää tehdä jo etukäteen. Ei myöskään kannata luoda itselleen minuuttiaikataulua, sillä kaikki ei välttämättä mene suunnitelmien mukaan ja yllätyksiltä on vaikea välttyä, etenkin lasten kanssa.

2. Osta lahjat ajoissa (netistä)
Tämän olen oppinut kantapään kautta, mutta silti osa lahjoista jää ihan viimeisille päiville. Mitä lähempänä joulu on, sitä vaikeampi mun on päättää mitä ostan kenellekin ja otan asiasta liikaa stressiä. Netistä lahjojen tilaaminen on kätevää, sillä ei tarvitse kiertää monta kauppaa läpi ja jonottaa hiki hatussa jotain, mitä ei välttämättä ole oman paikkakunnan liikkeissä.


3. Kaikkia perinteitä ei tarvitse kunnioittaa
Jos joulu tuo tullessaan uusia asioita - kuten meillä tänä vuonna - aikataulua helpottaa joidenkin perinteiden pois jättäminen. Mikäli olet tottunut käymään joulusaunassa heti aamusta, siirrä se tarvittaessa iltaan. Hautausmaalla käyminen kuuluu monen jouluperinteisiin ja sitäkin voi muun aikataulun venyessä siirtää myöhemmälle. 

4. Älä tee mitään velvollisuudesta
Jos et jaksa tehdä koko suvulle joulukortteja itse, älä tee. Osta valmis korttipohja kaupasta ja halutessasi liimaa siihen tulostettu/tilattu kuva esim. lapsistasi. Pääset helpommalla eikä sinun tarvitse leikata, liimata ja koristella kaikkia erikseen. Ota kaikki apu vastaan mitä sinulle tarjotaan ja pyydä sitä rohkeasti. Joulua ei ole pakko valmistella yksin ja kukaan tuskin odottaa sinulta yhtään sen enempää, kuin voit tarjota. Tästä pääsemmekin kohtaan viisi...


5. Älä tavoittele täydellisyyttä
Ole oma itsesi ja anna sen näkyä. Joulun ei tarvitse (eikä kuulu) olla väkinäistä sukulaisilla vierailua, vaan ota rennosti! Jos sinulle on tyypillistä myöhästely, älä ota stressiä paikkoihin ajoissa ehtimisestä. Jos et ole siivousintoilija, älä puunaa kotia kiiltäväksi vaan anna elämän näkyä. Siivousta helpottaa kuitenkin kohta kuusi...

6. Siivoa koti huone kerrallaan
Älä jätä suursiivousta viimehetkelle vaan siivoa silloin, kun aikaa on. Yksi huone kerrallaan.
7. Rentoudu
Ennen aattoa on hyvä ottaa mahdollisuuksien mukaan aikaa itselleen. Käy kampaajalla tai keskity järjestelyihin ihan yksin. Mä tykkään askartelusta, mutta jos teen esim. joulukortit kaiken hässäkän keskellä kiireessä ja pakolla, on se kaukana mukavasta vapaa-ajan vietteestä. Stressaan korttien onnistumisesta ja siitä, kelpaako ne vastaanottajalle, jos en saa tehdä niitä ihan rauhassa ilman kiirettä.


Mitään erikoisia koristeita meillä ei luultavasti tänäkään vuonna nähdä, mutta teille muille hyvä vinkki olisi koristella pitkin joulukuutta (ja miksei jo marraskuun puolella). Kaiken jättäminen aaton aattoon tai jopa aattoon vie vain aikaa kaikelta muulta.

Tänä jouluna meillä on kiire. Tiedän sen jo nyt, mutta aion tavalla tai toisella jättää iltaan omaa aikaa. Aion vain maata sohvalla ja nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta. Olivia on mitä luultavammin mun vanhemmilla yötä ja kunhan Joonas nukkuu rauhassa, voin kömpiä Juuson kainaloon sohvalle ja katsoa telkkaria.

Haastan
Muksublogin Elsan
kertomaan omista vinkeistä, joilla tavoitella stressitöntä joulua :)

1 kommentti: